NYíTOTT VÉDELEMI SZOLGÁLAT – Házi ápolás és házi segítségnyújtás

<< VISSZA

Házi ápolás és házi segítségnyújtás A Nyított Védelmi Szolgálat a legidősebb polgártársaink intézményen kívüli gondozásának egyik formája és része a Gerontológiai Központnak. Ez a következőkből áll: 
– Házi ápolás és házi segítségnyújtás
– Gerontológiai klubok
– Nappali gondozóközpont és tanácsadás a demenciában szenvedőknek
A Házi ápolás és házi segítségnyújtást 1971- ben alakult meg Házi ápolás néven. 1978- ban egyesül a bentlakásos otthonokkal és létrejön a Gerontológiai Központ, amelynek a része a Házi ápolás és házi segítségnyújtás.. A szabadkai Gerontológiai Központ rendelkezik a házi ápolás és házi segítségnyújtás szolgáltatásának nyújtására vonatkozó engedéllyel, amelyet 2016. Április 20-án kapott meg 6 évre.
A Házi ápolás és házi segítségnyújtás a Žarko Zrenjanin utca 16. házszám alatt található. A munkatársak egészségügyi nővérek és technikusok, segédápolók és gondozók, akik a saját szaktképesítésüknek megfelelően nyújtanak szolgáltatásokat a legidősebb polgártársainknak, krónikus betegeknek, fogyatékkal élőknek és más szociális szükségállapotú személyeknek. Az orvos, felsőfokú végzettségű nővér és nővér triage meglátogatja a felhasználókat, kitültik a kérvényt, a szükséges dokumentációt és tanácsokat adnak a betegek gondozásával kapcsolatban. A házi áplást igénylők a következőszolgáltatásokat kapják: 
– személyi higiénia fenntartása
– személyes ruházat és ágynemű cseréje
– egészségügyi ápolás és masszázs a dekubitusz megelőzése céljából
– légzőtorna
– etetés és itatás
– gyógyszeres terápia adása az orvos utasítására
– vérnyomásmérés, vércukorszint ellenőrzés 
A házi segítségnyújtást igénylők a következőszolgáltatásokat kapják:
– a személyes otthon higiéniájának fenntartása
– élelmiszerek beszerzése ( üzletből és piacról )
– egyszerűbb ételek elkészítése
– tüzelőanyag előkészítése és tüzelés
– egyszerűbb ételek elkészítése
– számlák befizetése A házi ápolás és a házi segítségnyújtás igénylése esetén a kérelmet minden munkanapon 555-050-es telefonszámon vagy személyesen Žarko Zrenjanin 16. házszám alatt adhatják át.